Miskolc ivóvízellátó rendszerének nyomászónáinak bemutatása

A többi nagyvároshoz hasonlóan Miskolc fejlődése is az ötéves tervek eredményeként az ’50-es évek közepétől a ’80-as évek végéig tartott, meghatározva a mai jelenlegi szerkezetét. A város fejlődését követve alakult ki a vízellátó hálózat is. A ’90-es évekre kiépült a város jelenlegi vízellátásának túlnyomó része, ami már közel 100%-nak tekinthető. 

Miskolc város közigazgatási határa, a MIVÍZ Kft. ellátási területe

Miskolc város közigazgatási határa, a MIVÍZ Kft. ellátási területe

A város vízellátása négy alapzónára és két mellékzónára tagolódik (Avas-Tetemvár, Göröghegy alsó, Göröghegy felső és Előhegy alapzónák, illetve Lillafüred és Pereces mellékzónák), így biztosítja a MIVÍZ Kft. a morfológiailag tagolt Miskolc város lakosságának az egészséges ivóvizet. A fő zónákból a magasabban fekvő városrészekbe a gépházainkban üzemelő szivattyúkkal továbbítjuk az ivóvizet (pl. Komlóstető, Bükkszentlászló) a magaslati pontokon felépített tároló medencéinkbe, melyekből gravitációsan jut el az ivóvíz a fogyasztókhoz. Az alacsonyabban elhelyezkedő területeknél nyomáscsökkentő szelepekkel állítjuk be a megfelelő nyomásértékeket (pl. Miskolc-Szirma).
Miskolc-Ómassa ivóvíz ellátó rendszerét is a MIVÍZ Kft. üzemelteti, ami teljesen elkülönül a miskolci hálózattól.

Nyomászónák száma: 72 db
Nyomásfokozó- és átemelő gépházak: 34 db
Ivóvíz tároló medencék száma: 50 db
Összes tároló kapacitás: 30 515 m3
Nyomáscsökkentő műtárgyak száma: 42 db

Társaságunk a bonyolult rendszer üzemeltetéséhez Távfelügyeleti rendszert használ, melyben a vízminőség monitorozásán túl, folyamatosan figyeljük a medence vízszinteket, a gépházak megfelelő működését, átemelt vízmennyiségeket, üzemi nyomás értékeket, hibajelzéseket.

Miskolc város nyomásövezetei

Az ivóvízhálózatba betáplált víz kitermelése 8 db karsztforrásból történik.

A karsztforrásokról további információt ITT talál.