A miskolci termál vízilétesítmények bemutatása

Miskolctapolca Termál-forrás

Miskolctapolca Termál-forrás

A Termál-forrás a Miskolctapolca Barlangfürdő-komplexum épületében lévő, biztosított barlangvágatban található felépítmény nélküli aknakút. A forrás a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Miskolctapolcai Strandfürdő termálvízellátását biztosítja, továbbá tartalék ivóvízbázis. Az aknakút erősen töredezett szálkőből, függőlegesen robbantott, jelentős mértékben elkalcitosodott zónában, a törésvonalak mentén lett kialakítva, 24,5 m függőleges szakaszból, majd innen 12,7 m vízszinteshez közeli szakaszból áll. A termálvíz kitermelése céljából 3 db búvárszivattyú van beépítve. A kút felső része Ø 2500 mm átmérőjű betongyűrűből van kialakítva. A betongyűrű alatt acél anyagú szerelőszint található. Ez a szerelőszint tartja a kútban lévő szivattyúkat és csővezetékeket. A termelt víz hőfoka 29,5 - 31 °C.

Szerelemszigeti kút

Szerelemszigeti kút

A miskolctapolcai Szerelemszigeti kút korábban a Miskolctapolcai Strandfürdő vízellátását biztosította. Jelenleg a strand részéről nincs rá igény, így a kút üzemen kívül van. A kút 1960-ban létesült, a Strandfürdő északi oldalán lévő sétány mellett található. A Miskolctapolcai park területén, a Miskolctapolcai közúttól kb. 55 m-re, valamint a Hejő pataktól kb. 35 m-re helyezkedik el. A kút triászkori mészkőben lett kialakítva, 14,8 méteres csövezett, és 60 m-es kútmélységgel. A kifolyó víz hőmérséklete 29 °C.

Parki kút

Parki kút

A Parki kút szintén a Miskolctapolcai Strandfürdő vízellátását biztosította, melyre jelenleg a Strandfürdő részéről nincs igény, így üzemen kívül van. A kutat 1970-ben triász mészkőben fúrták, talpmélysége 242 m. A víz hőfoka 29 °C. A Miskolctapolcai park területén, a Strandfürdő D-Ny-i oldalán lévő sétány mellett helyezkedik el. A víz enyhén gázos, illetve a kitermelt víz Ca-Mg-Hidrogén-karbonátos, szulfátos és 0,2 mg/l fluort tartalmazó karsztvíz az építéskori vízkémiai vizsgálatok alapján. 

Erzsébet Fürdő termálkút

Erzsébet Fürdő termálkút

A víztermelés célja egykor az Erzsébet téren (Szabadság tér) lévő fürdő vízellátása volt, jelenleg a kút hasznosítatlan. A kútfúrás 1966-ban, triász mészkőben létesült, 482,7 m talpmélységgel. A mészkő vízadó szakaszába nem építettek be szűrőcsövet, az nyitott maradt (469,5 m - 482,7 m). Ekkor a talpi hőmérséklet 42 °C volt. A fürdő bezárása miatt a termálkút 1996 óta nem üzemel. 

Selyemréti Strandfürdő I.-II. termálkút

Selyemréti Strandfürdő I.-II. termálkút

A Selyemréti Strandfürdő termálkútjai a Selyemréti Strandfürdő fürdővízellátását, fűtését, beltéri és kültéri zuhanyzók, valamint a fürdő szociális helyiségeinek vízellátását biztosítják. A Selyemréti Strandfürdő I. sz. termálkút fúrása 1953-ban történt. A vízadó változó mértékben repedezett triász korú mészkő. A Selyemréti Strandfürdő I. sz. termálkút a Strandfürdő területén, a nyári kabinsor mellett az 50 m-es úszómedence irányába helyezkedik el. Mélysége 633,2 m, 599,4 m – 633,2 m-ig nyitott szakasz, szálban álló mészkő adja a kút vízadó részét. A kitermelt víz hőfoka 40 °C. A kutak vízhozama a korábbi évek mérési tapasztalata alapján 4000-5000 l/perc.

Selyemréti Strandfürdő I.-II. termálkút

A Selyemréti Strandfürdő II. sz. termálkút fúrása 1964-ben történt, a termálkút a strandfürdő déli részében helyezkedik el. A kitermelt víz hőfoka 45 °C, a kút mélysége 620,0 m, 592,0- m- 620 m-ig szálban álló mészkő nyitott szakasza adja a kút vízadó részét. A kút vízhozama 6000-8000 l/min.

MIVÍZ központi telepi termálkút

MIVÍZ központi telepi termálkút

A Fonoda utcai termálkút víztermelésének célja a MIVÍZ Kft. központi irodaházának fűtése és ivóvízellátása. A kutat triász mészkőben mélyítették 1986-ban, talpmélysége 466,0 m. vízadó szakasza 437,0,2 – 466,0 m közötti változó mértékben repedezett mészkő. Termelési adatok alapján a termálkút vízhozama 2000-3000 l/perc. A kifolyó víz 42 °C hőmérsékletű.