Szinva-forrási vízmű

A Szinva-forrási vízmű két forrásból áll, mely Miskolc vízellátásának egy részét biztosítja. 

A két forrás:


Szinva forrásA Szinva forráscsoport a Keleti-Bükk második legnagyobb hozamú karsztvíz feltörése, a Miskolctapolcai források után. 

A vízműrendszer a Lillafüredet és Egert összekötő 2505 sz. KM közút mellett található. A leszálló típusú Szinva-forrást eredetileg a lillafüredi Palotaszálló és a környező épületek vízellátására foglalták Az 1960-as évek eleji katasztrofális vízhiány miatt, rövid kutatás után megkezdték a Szinva Fő-forrás (ún. Szárnyas akna) kiépítését.

Az épület alatt 7,1 x 1,6 m belméretű, megosztott vízgyűjtő aknakútból két vízszintesen kihajtott tárón keresztül gyűjti össze a karsztvizet. A vízgyűjtő akna, teljes mélysége 13-14 m. Az 1974-es árvíznél feltárult ősi kráterforrás (16 m mély) alján feltárt kráterbarlanggal, az árvízi forráson mélyült akna 20,3 m mélységgel kis szakaszon feltárt barlanggal és a Szárnyas tetejű épület alatti termelő akna adja a Szinva Fő-forrás teljes vízadó járatrendszerét

Felső Szinva-forrásA Felső Szinva-forrás a volt turistaforrás mellett kihajtott 60 m hosszú kutató táróból lett kialakítva 1971-ben. 

A forrástér a Szinvai Metabazaltban kihajtott lejtős vágatban található, a közvetlen utánpótlódása azonban Felsőtárkányi Mészkő.

A Szinva Fő-forrás és a Felső Szinva-forrás között egy hosszú összekötő vezeték található, melynek feladata a Felső Szinva-forrásból kitermelt víz eljuttatása az ún. Szárnyas aknába, ahol a két forrás vize egyesül, és szolgáltatja a város ivóvizét.