Miskolctapolcai vízmű

Miskolctapolcai vízműMiskolc város utóbbi két évtizedben jelentősen lecsökkent ivóvíz fogyasztásának mintegy felét fedezni képes Miskolctapolcai vízbázis termelő telepe Miskolctapolcán, a Pazár István sétányon található.

A Miskolctapolcai vízmű kivitelezése Lenadruzzi vezetésével, az Olasz kút mélyítése Pazár István bányagépész mérnök tervei szerint 1908-1913 év között történt. A növekvő vízigények miatt az 1950-es évek közepén 3 db csőkutat mélyítettek, melyek vizét akkor szivornyával kötötték az Olasz kútba. A tovább növekvő vízigénynek köszönhetően felmerült az igény egy újabb kút kialakítására. Az ún. Új kút közvetlenül az Olasz kút mellett került kialakításra 1985-1990 között. A vízmű 2006-ban a csőkutakat kizárta a vízszolgáltatásból.

A Miskolctapolcai területen a történelmi időben számtalan kisebb-nagyobb hideg és meleg (langyos) forrás fakadt. A vízmű a hideg források vizét termeli ki. 

Az ivóvíztermelés a vízműtelep két, az egykori forrástó helyén létesített aknakútjából, üzemszerűen az Új kútból, tartalékként az Olasz kútból történik. 

A Miskolctapolca Új kút Rocla csövekből és ezen belül elhelyezett acél csőből épített aknakút, melynek belső átmérője a felső részen 3 m, az alsó szakaszban 2,5 m. A kút mélysége az aknatalpi fő vízadó járatig -28,8 m. 

A Miskolctapolca Olasz kút vízzáróan kialakított vasbeton műtárgy, amely felépítménnyel ellátott. Kútmélysége -18 m.